Τάρτα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα
Κουνουπίδι και γλυκοπατάτα. Δυο ιδιαίτερα υλικά που βρέθηκαν στην κουζίνα μου. Όχι τυχαία όμως. Αυτή την περίοδο τα κουνουπίδια ανθίζουν σε αφθονία στο περβόλι μας, οπότε δεν προλαβαίνουμε να τα τρώμε. Πότε βραστά με λαδολέμονο μόνα τους ή με άλλα λαχανικά, πότε ωμά (φουντίτσες, δροσερές και τραγανές) στη σαλάτα.
Καθώς αναρωτιόμουν για επιπλέον τρόπους αξιοποίησής του, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι μαγειρέματος του. Γιαχνί με πατάτες και ντομάτα, ογκραντέν με τυριά στο φούρνο, ενώ μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα πουρέ ή μια σούπα βελουτέ ή για να το πάμε και ένα βήμα παραπέρα, τη βάση για ζυμάρι πίτσας αντικαθιστώντας το αλεύρι για όσους έχουν πρόβλημα με το άμυλο.
Καθώς το κουνουπίδι δεν αρέσει σε όλους και δη στα παιδιά (ιδιαίτερα λόγω αρώματος κατά το ψήσιμο), αποφάσισα να το παντρέψω με ένα άλλο ιδιαίτερο υλικό που δε χρησιμοποιείται ευρέως στις ελληνικές κουζίνες, τη γλυκοπατάτα (αν και μας έχουν αφήσει παρακαταθήκη σημαντικές παραδοσιακές συνταγές με βάση τη γλυκοπατάτα). Και τα δυο γλυκίζουν και έχουν παρόμοια υφή όταν μαγειρευτούν. Οπότε επιχείρησα δυο παρασκευές. Μια τάρτα με ζύμη μπριζέ (τη γνωστή γαλλική ζύμη για τάρτες, τραγανή και βουτυράτη) για να προσθέσω διαφορετική υφή και μια σούπα βελουτέ με ξύγαλο για αντίθεση στη γεύση (θα τη δούμε σε επόμενο άρθρο).
Η τάρτα με ζύμη μπριζέ, κουνουπίδι και γλυκοπατάτα, ακολουθεί τα κλασικά βήματα παρασκευής μιας τάρτας. Τραγανό ζυμάρι με βελούδινο εσωτερικό, που απαρτίζεται από τα προ-μαγειρεμένα λαχανικά, κάποιο τυρί (ή μείγμα τυριών) και ένα χυλό γάλακτος και αυγού που τα δένει όλα μαζί.
Υλικά
Για τη ζύμη (ζύμη μπριζέ, για φόρμα διαμέτρου 24 cm)
250 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
125 γρ. βούτυρο, κρύο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. ζάχαρη
3 κ.σ. νερό κρύο
Για τη γέμιση
½ κουνουπίδι (περίπου 800 γρ.), κομμένο σε φουντίτσες
½ γλυκοπατάτα (περίπου 250 γρ.), κομμένη σε μικρά κυβάκια
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 αυγά
100 γρ. τυρί (που να λιώνει)
250 ml γάλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και με τα χέρια μας πιέζουμε το βούτυρο να λιώσει και να ενσωματωθεί με το αλεύρι. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι κοφτές και γρήγορες, γιατί δε θέλουμε να ζεσταθεί το βούτυρο. Στην αρχή η ζύμη μπριζέ θα είναι σαν ψίχουλα, σαν τριφτούδια. Προσθέτουμε και το νερό για να ενώσει τα υλικά μας. Έτσι σχηματίζουμε μια μπάλα σφιχτή (δεν είναι ελαστική ζύμη η συγκεκριμένη), την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
* Στο ενδιάμεσο φτιάχνουμε τη γέμιση.
Βγάζουμε τη ζύμη μπριζέ από το ψυγείο και την ανοίγουμε προσεκτικά με πλάστη, τοποθετώντας την ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, σε πάχος περίπου μισό εκατοστό. Πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας/φόρμας μας. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τη φόρμα ψησίματος, αφαιρούμε το ένα κομμάτι λαδόκολλας και προσεκτικά τοποθετούμε τη ζύμη πάνω στη φόρμα. Με τα χέρια μας φροντίζουμε η ζύμη να καλύψει όλη την επιφάνεια της φόρμας και αφαιρούμε και την άλλη λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι (ή περνώντας τον πλάστη πάνω από τη φόρμα) αφαιρούμε την περισσευούμενη ζύμη. Τρυπάμε τη βάση της ζύμης με ένα πηρούνι, προσθέτουμε μερικά φασόλια ή ρεβίθια ή ότι άλλο θέλουμε για να έχει βάρος η ζύμη και να μη φουσκώσει ο πάτος της κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 ºC.
Για τη γέμιση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την γλυκοπατάτα και σοτάρουμε για 10 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την ντομάτα, το αλάτι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και να πιούν τα υγρά τους, για 20 λεπτά περίπου.
- Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε το τυρί, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Αφού έχει κρυώσει λίγο η ψημένη βάση, προσθέτουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το υγρό μείγμα.
- Ψήνουμε στους 180 ºC για 45 λεπτά περίπου.