Σολομός με πορτοκάλι, μουστάρδα και λαχανικά
Ο σολομός είναι από τα αγαπημένα μου ψάρια. Καπνιστός σε σαλάτες ή σάντουιτς, φιλέτο για κυρίως πιάτο με λαχανικά ή ζυμαρικά, σούσι ή με όποιο άλλο τρόπο μπορεί να καταναλωθεί, σίγουρα αποτελεί εκλεκτό μεζέ. Η αλήθεια είναι ότι διαφέρει από τα υπόλοιπα ψάρια και όπως και να το κάνουμε έχει μια ιδιαίτερη φινέτσα!
Αυτό όμως που κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό το σολομό, είναι η υψηλή διατροφική αξία του, καθώς είναι τροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες (κυρίως Β6 και Β12), μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι χαμηλή σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι και έχει ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και το μυαλό.
Γι’ αυτό μη διστάσετε να τον εντάξετε στη διατροφή σας, μαγειρεύοντάς τον με όποιο τρόπο σας αρέσει. Το σίγουρο είναι ότι είναι μια εύκολη, υγιεινή και νόστιμη επιλογή. Αν βρούμε φρέσκο φιλέτο σολομού ακόμα καλύτερα, αλλά στην ανάγκη και με κατεψυγμένο κάτι μπορούμε να κάνουμε.
Υλικά
2 φιλέτα σολομού (περίπου 250 γρ. το ένα)
3 καρότα (κομμένα σε μπαστουνάκια)
3 κολοκύθια (κομμένα σε μπαστουνάκια)
½ φλ. λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο ή λίγο βούτυρο
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι-πιπέρι
Μαρινάδα
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμό 1 πορτοκαλιού
χυμό ½ λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε το σολομό για 1 ώρα περίπου.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) σοτάρουμε τα καρότα και τα κολοκύθια σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τα υγρά της μαρινάδας. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (όσο μαλακά μας αρέσουν) και να πιουν τα υγρά τους. Όταν ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κρατάμε σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο σκεύος τοποθετούμε τα φιλέτα του σολομού με το δέρμα προς τα κάτω. Βάζουμε τη φωτιά σιγανή προς μέτρια, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να ψηθεί ο σολομός. Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί και μετά από 10′ περίπου γυρνάμε το φιλέτο από την άλλη μεριά και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του φιλέτου. Το συνολικό ψήσιμο μπορεί συνήθως κυμαίνεται από 10′ έως 20′ περίπου.
- Τέλος, κλείνουμε τη φωτιά, επαναφέρουμε τα λαχανικά στο σκεύος (για να ζεσταθούν) και πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι.
Tips
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και σάλτσα με τα υλικά της μαρινάδας. Σ’ αυτή την περίπτωση, αντί να ρίξουμε τη μαρινάδα στο σκεύος για να μαλακώσουν τα λαχανικά, τη βάζουμε μόνη της (μετά το ψήσιμο των λαχανικών και του σολομού). Προσθέτουμε λίγο βούτυρο, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να συμπυκνωθεί.