Ποπ κορν (pop corn) και επιστήμη ! (γιατί σκάει το ποπ κορν?)
Αλήθεια… γιατί σκάει το καλαμπόκι?
Κάθε φορά που φτιάχνετε ποπ κορν στο σπίτι, χωρίς να το ξέρετε, κάνετε κι ένα μικρό πειραματάκι. Χρησιμοποιώντας σπόρους καλαμποκιού, φτιάχνετε τα γνωστά μας ποπ κορν. Αλήθεια… πως το κάνετε?
Υπάρχουν πολλοί τύποι καλαμποκιού και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των σπόρων του χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές παρασκευές (αλεύρι, λάδι κτλ). Μόνο ένας τύπος είναι κατάλληλος για την παρασκευή ποπ κορν. Ο λεγόμενος “μικρός” τύπος που έχει σπόρους μικρούς και πολύ σκληρούς. Η διαφορά αυτού του τύπου σε σχέση με του άλλους, είναι ότι το περίβλημα του σπόρου έχει το κατάλληλο πάχος, ώστε να μπορέσει να ανοίξει.
Ο σπόρος του καλαμποκιού περιέχει στο εσωτερικό του μια μικρή ποσότητα νερού, που περικλείεται μέσα σε μια μαλακή μεμβράνη αμύλου (ενδοσπέρμιο). Η μαλακή αυτή μεμβράνη περιβάλλεται από το σκληρό περίβλημα του σπόρου (περικάρπιο). Όταν ζεσταθούν οι σπόροι, το νερό αρχίζει να θερμαίνεται και να μετατρέπεται σε ατμό αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό του σπόρου. Όταν η πίεση αυξηθεί αρκετά, ο σπόρος σκάει δημιουργώντας μια μικρή βίαιη, θεαματική έκρηξη (που φυσικά δε μπορούμε να την παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι γιατί γίνεται πολύ γρήγορα).
Καθώς εκρήγνυται ο πυρήνας του σπόρου ελευθερώνεται ατμός, η μεμβράνη επεκτείνεται γρήγορα καθώς οι κόκκοι αμύλου διογκώνονται, κρυώνει πολύ γρήγορα και σχηματίζει τη χαρακτηριστική μορφή του ποπ κορν που όλοι ξέρουμε !
Αυτές οι μικρές εκρήξεις γίνονται άτακτα, σε διαφορετικούς και τυχαίους χρόνους που εξαρτώνται από τη θερμότητα στην οποία εκτίθενται και στην ποσότητα της υγρασίας στο εσωτερικό τους.
Όμως, δεν σκάνε όλοι οι σπόροι του καλαμποκιού. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο εσωτερικό τους, ικανή για να δημιουργήσει την απαιτούμενη έκρηξη (αφού η πίεση που δημιουργείται από τους λίγους ατμούς είναι μικρή). Έτσι, το ποπ κορν που έχουμε πολύ καιρό, μπορεί να έχει ξεραθεί με την πάροδο του χρόνου και πολλοί σπόροι να μείνουν κλειστοί αν τους θερμάνουμε.
Αν απ’ την άλλη υπάρχει πολλή υγρασία στο εσωτερικό του πυρήνα, η πίεση θα αυξηθεί απότομα και ο σπόρος θα σκάσει πριν προλάβουν να διογκωθούν οι κόκκοι αμύλου, με αποτέλεσμα το ποπ κορν να μην σχηματιστεί σωστά.
Παρόμοιο αποτέλεσμα έχουμε αν ψήσουμε τους σπόρους σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο πυρήνας μαλακώνει και σπάει σε χαμηλότερη θερμοκρασία, οπότε πάλι οι κόκκοι αμύλου δεν αναπτύσσονται σωστά.
Γι’ αυτό πρέπει να ρίχνουμε τα ποπ κορν σε καυτή λιπαρή ουσία (λάδι ή βούτυρο) και να τα ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φτιάξετε ποπ κορν, χρησιμοποιήστε αν έχετε σκεύος με γυάλινο καπάκι και προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τις μικρές αυτές εκρήξεις, που συμβαίνουν μέσα στην κατσαρόλα σας !
Χαίρομαι που κάποιος μπήκε στον κόπο να το ψάξει και να το γράψει.
Αλήθεια, ξέρει κανείς ότι το ποπ κορν φτιαχνόταν (και φτιάχνεται) στην Ελληνική ύπαιθρο πολύ πριν διαδοθούν οι αμερικάνικες μόδες;
Το ελληνικό του όνομα είναι “πατλάκες”.
Να και μια πληροφορία, που τουλάχιστον εγώ δεν ήξερα και άλλη μια απόδειξη των ανεξερεύνητων προϊόντων της ελληνικής γης. Ευχαριστούμε